Theodortorps.se https://www.theodortorps.se Mon, 06 Nov 2023 17:44:08 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.1 https://www.theodortorps.se/wp-content/uploads/sites/50/2019/10/cropped-4939215771551938565-128-32x32.png Theodortorps.se https://www.theodortorps.se 32 32 Historien om rasen https://www.theodortorps.se/2019/08/06/historien-om-rasen/ Tue, 06 Aug 2019 10:19:05 +0000 https://www.theodortorps.se/?p=16 Det råder delade meningar om skogskattens historia. En teori säger att rasen härstammar från vikingarnas handelsfärder där den europeiska korthåriga katten parades med asiatiska långhåriga katter. Det då en del skogskatter idag har färger som påminner om de turkiska katter som de anses härstamma ifrån. Andra hävdar istället att den härstammar från de korthåriga sydeuropeiska katterna och att det är det naturliga urvalet som gett den norska skogskatten dess långa, tåliga och vattenavstötande päls. En teori säger att den långa pälsen i själva verket bara är en mutation i den skandinaviska kattens genpool.

Hur det än ligger till med den saken, så har den norska skogskatten således en lång historia i hemlandet Norge. Redan under vikingatiden var de populära som skeppskatter, då de var mycket effektiva råttfångare på vikingaskeppen. Rasen omnämns redan tidigt i litteraturen, som trollkatta eller huldrekatta. Under 1500-talet ska skogskattens skinn ha gett extra betalt till jägare, något som antagligen känns främmande att läsa för dig som är kattälskare idag. Roligare att veta är då kanske att skogskatten stått som modell för barnboken ”Sölvfaks” från 1912, där huvudkaraktären är en skogskatt som heter just Sölvfaks.

Erkännande

Redan 1885 skrevs en insändare i Aftenposten: ”Är den norska skogskatten på väg att dö ut?” Det skulle människor fråga sig fler gånger och under 1930-talet kom de första allvarliga försöken att bevara den norska skogskatten för eftervärlden. År 1938 visades för första gången en Norsk Skogskatt upp på en utställning i Oslo och den väckte stort intresse. Men på grund av andra världskriget så kom aldrig den professionella aveln riktigt igång förrän på 1970-talet, då katten också till slut fick en egen rasstandard av de norska avelsföreningarna.

Nutidshistoria

Redan på 1950-talet ville de norska uppfödarna uppmärksamma det internationella rassamfundet för raskatter Fédération Internationale Féline, (FIFé) på den speciella katten från norr. Men det skulle dröja till 1978 innan detta skedde, då rasen slutligen registrerades hos FIFé. Den norska skogskatten har således en lång, spännande och brokig historia. Nästa gång du möter en norsk skogskatt, med sin långa päls och charmiga tofsar på öronen, så vet du att du tittar på en norsk national(s)katt med anor från vikingatiden. Ett stycke skandinavisk historia i en sällskapssjuk och lurvig förpackning som bidragit till den norska skogskattens popularitet.

]]>
Kattshower i Sverige https://www.theodortorps.se/2019/08/06/kattshower-i-sverige/ Tue, 06 Aug 2019 10:15:46 +0000 https://www.theodortorps.se/?p=13 Inom utställningskulturen finns det mycket att hålla reda på. Som tur är finns SVERAK, Sveriges Kattklubbars Riskförbund, som är det förbund som har hand om det mesta kattrelaterade i Sverige. Så vad krävs för att ställa upp sin katt i en av dessa utställningar i Sverige? Som nämnt är SVERAK ansvarig för det mesta och det är också de som ställt allmänna krav gällande att ställa ut på utställningarna. På deras hemsida står det att katten och dess ägare måste vara registrerade hos SVERA, annars är det lite olika regler för raskatt och huskatt. Olika drag hos katter har också olika krav. När dessa krav väl är uppfyllda gäller det att kolla vilka utställningar som finns.

Till att börja med kommer det ibland internationella utställningar till Sverige. SVERAK började med kattutställningar på 50-talet och i mars 1956 hölls en internationell utställning i Stockholm. De senaste åren har det också funnits olika internationella utställningar i Sverige, bland annat på Malmömässan 2015. Det var en av de största som kom att hållas i Sverige med 29 deltagande länder uppdelat på 1955 djur. Med det sagt behöver man alltså inte känna sig bunden enbart till svenska utställningar, även i Sverige. Det finns såväl nationella som internationella möjligheter inom landet, men ibland kanske nationella tävlingar känns tryggare. Då gäller det bara att hitta en utställning som passar dig och din katt.

Att hitta utställningar

Först av allt går det självklart att hitta utställningar genom mindre kattklubbars eller förbunds hemsidor. Till exempel har föreningen Sydkatt information om deras egen utställning i Malmö på deras hemsida. Känner man ändå att det är svårt har SVERAK en utställningskalender under fliken ”Utställningar” på hemsidan. Där är utställningarna uppdelade per månad. I augusti 2019 finns till exempel Speed Cat i Stockholm och utställningar i Söråker av Medelpads kattklubb, i Helsingborg av Skånes kattklubb, ännu en i Stockholm av Järvas kattklubb, med mera. I september anordnar Norrskenskatten en utställning uppe i Luleå. Oavsett var man bor i landet kommer man med andra ord kunna hitta en kattutställning i närheten.

Att hitta information

Som tidigare nämnt är SVERAK:s hemsida en kattägares bästa vän. Vill man däremot hitta mer konkret information om de olika utställningarna gäller det att söka på kattklubbens namn och gå genom hemsidan. Birka Kattklubbs utställning som hålls i november går det till exempel att hitta datum för hos SVERAK. På Birka Kattklubbs egen hemsida finns det däremot information om priser, anmälan, med mera. För de som känner att de vill besöka eller ställa ut på kattutställning finns det alltså flera olika alternativ, och det går att hitta information på olika ställen. Inom Sverige finns det en hel rad kattutställningar och det finns något som passar alla kattägare. Anmäl dig idag!

]]>
Hur man matar norska skogskatter? https://www.theodortorps.se/2019/08/06/hur-man-matar-norska-skogskatter/ Tue, 06 Aug 2019 10:03:04 +0000 https://www.theodortorps.se/?p=10 Den norska skogskatten är känd för sin storlek och imponerade vikt. De är vackra, kärleksfulla katter med halvlång päls och yvig svans. Att vara stor är en fördel när du lever i ett kallt klimat och den norska skogskatten är både stor och muskulös. Hankatter väger mellan 5-10 kg medan honkatter är något mindre. En normalstor vanlig huskatt väger runt 4 kg. En norsk skogskatt kräver mer mat, men exakt hur mycket mat den behöver beror på kattens ålder och hur aktiv den är.

Bland nya eller blivande kattägare tillhör frågor om foder bland dem mest vanliga. Kattungar har ett större energibehov än vuxna katter och behöver matas flera gånger om dagen, helst många små portioner. Det är också viktigt att ge en kattunge mycket vatten. Så vilken typ av mat mår egentligen en norsk skogskatt bäst av; torrfoder eller våtmat? Idag finns det många bra torrfoder att välja mellan. Våtmat innehåller dock mer vätska, men det bästa är att välja en blandad kost och såklart – det din katt tycker om du behöver.

Vilken mat bör man ge en norsk skogskattunge?

En norsk skogskattunge behöver precis som alla kattungar en föda som är protein- och fettrik. Protein och fett är de två viktigaste näringsämnena för en växande kattunge. Om du köper din norska skogskatt från en uppfödare får du vanligtvis noggranna instruktioner gällande kattungens mat. Kom ihåg att maten ska vara rumstempererad. Det är bättre att den är ljummen eftersom det liknar den föda en katt äter när den själv har fångat ett byte. Se till att det alltid finns vatten tillgängligt, men undvik att ge en kattunge komjölk. Laktosintolerans är nämligen ganska vanligt bland katter.

Här kan du läsa andra bra tips att känna till angående katter.

Hur ofta bör jag mata min norska skogskatt?

En vuxen norsk skogskatt är bra på att kontrollera sitt foderintag. Den behöver vanligtvis inte följa någon speciell kostplan om den får tillräcklig med utrymme att röra sig. Den norska skogskatten minskar sitt kostintag och rör på sig om den känner att det behövs. Optimalt är en kost som innehåller proteiner, de flesta färdiga foder av bra kvalitét passar utmärkt. Se till att kött står som första ingrediens. Det finns helfoder, torrfoder, som är speciellt framtaget för att ge norsk skogskatt viktiga näringsämnen och fettsyror, vilket hjälper den att behålla sin rörlighet samt ge pälsen fin lyster.

]]>
Utseende och temperament https://www.theodortorps.se/2019/08/06/utseende-och-temperament/ Tue, 06 Aug 2019 09:53:59 +0000 https://www.theodortorps.se/?p=7 Den Norska Skogskatten har ett något vilt utseende med en spetsig nos, något snedställda ögon samt tofsar i öronen. Den har också en kraftig haka och rak näsa vilket bidrar till det vilda utseendet ännu mer. Det är en storvuxen kattras med bakben som är längre än frambenen och en lång kropp. Den Norska Skogskatten är smidig trots sin stora kropp och den har en väldigt lång svans där enbart den övre delen av svanstippen kan röras fram och tillbaka. Vikten hos en fullvuxen hane ligger på mellan 5 och 10 kg, en fullvuxen hona väger mellan 3 och 6 kg.

Pälsen hos en Norsk Skogskatt är tjock och har dubbla lager. Underlagret är mjukt och ulligt och det övre lagret är ett längre, strävare och vattenavstötande täckhår. Pälsen är semilång och tät och de har en tydlig krage. Svansen är lång och buskig och skapad för att skydda från kyla. De kan ha mycket hår under tassarna och den har ”knickers” på bakbenen samt ”kindskägg”. Då den Norska Skogskatten har utvecklats naturligt som en fritt levande katt kräver den inte mycket pälsvård även om den har mycket päls. Viss kamning kan dock behövas för att hjälpa katten att reda ut tovor.

Temperament

Den Norska Skogskatten är en social katt som gillar mänskligt sällskap. Den är mycket tillgiven sin ägare om den behandlas väl. Den räknas som en lugn, intelligent och lekfull kattras. Den accepterar lätt andra katter och även hundar. Det är en självständig kattras som ändå är livlig och vänskaplig. Psyket hos den Norska Skogskatten är starkt och de kan enkelt anpassa sig till både olika situationer och omgivningar. Den fungerar bra som innekatt men vill gärna ha tillgång till en trädgård eller uteplats också. Det är en glad och trevlig kattras som fungerar utmärkt som familjekatt då den är orädd.

Sammanfattning

Den Norska Skogskatten är en raskatt som har ett lite vilt utseende med sin spetsiga nos, kraftiga haka och lite snedställda ögon. Den har en mellanlång och tjock päls som är vattenavvisande och som inte behöver mycket omvårdnad. Det är en relativt storvuxen katt där en hane kan väga upp till 10 kg och en hona upp till 6 kg. De har en lång kropp med höga ben och en tjock och lång svans. Den Norska Skogskatten är mycket sällskaplig av sig och är lugn, tillgiven och intelligent. Det är en perfekt familjekatt som anpassar sig bra till olika situationer.

]]>
Vad ska man veta om norska skogskatter? https://www.theodortorps.se/2019/08/06/vad-ska-man-veta-om-norska-skogskatter/ Tue, 06 Aug 2019 09:51:25 +0000 https://www.theodortorps.se/?p=4 Den Norska skogkatten är relativt stor och pälsen som är anpassad för ett kallt klimat förstärker detta. Den Norska skogkatten är en social katt som passar perfekt som husdjur, mycket på grund av att de generellt både är snälla och kärleksfulla. Denna kattras uppskattar beröm och när den har godkänt dig som en del av sin familj kommer de ofta väldigt nära husse eller matte. Denna tillgivenhet förstärks av att den är jägare i grunden och bryr sig mycket om sitt revir.

Även om den Norska skogkatten kan skapa starka band till sin familj kräver den inte så mycket uppmärksamhet. De här katterna nöjer sig ofta med att befinna sig i närheten och klarar sig själv om ingen är hemma. När de träffar på nya personer kan de däremot vara ganska reserverade och de gillar att gosa, men bara på sina egna villkor. Detta är inte en katt som gillar att bli klappad med hela dagarna.

Fakta

En Norsk skogkatt är en av de kroppsmässigt största kattraserna och väger ofta ganska mycket i jämförelse med andra raser. En fullvuxen hona väger mellan 3 och 6 kilo medan en fullvuxen hane kan väga från 5 upp till 10 kilo. Den långa men lättskötta pälsen är rak och består ofta av ett en-, två- eller tre-färgat mönster med färgerna svart, vit, röd, guldbrun, silver och creme. Pälsen kräver inte så mycket omvårdnad.

Värt att veta

En Norsk skogkatt lever i snitt i cirka 9-14 år men det är inte ovanligt att de här katterna blir över 15 år gamla. Det finns ett program för rasen för att förebygga att katterna drabbas av GSD IV, en sjukdom som förvisso inte är vanlig men som försämrar lagring av glykogen. Om du köper en Norsk skogskatt med kontrollerad stamtavla från en seriös uppfödare får du betala mellan 5 000 till 8 000 kronor.

]]>