Historien om rasen

Det råder delade meningar om skogskattens historia. En teori säger att rasen härstammar från vikingarnas handelsfärder där den europeiska korthåriga katten parades med asiatiska långhåriga katter. Det då en del skogskatter idag har färger som påminner om de turkiska katter som de anses härstamma ifrån. Andra hävdar istället att den härstammar från de korthåriga sydeuropeiska katterna och att det är det naturliga urvalet som gett den norska skogskatten dess långa, tåliga och vattenavstötande päls. En teori säger att den långa pälsen i själva verket bara är en mutation i den skandinaviska kattens genpool.

Hur det än ligger till med den saken, så har den norska skogskatten således en lång historia i hemlandet Norge. Redan under vikingatiden var de populära som skeppskatter, då de var mycket effektiva råttfångare på vikingaskeppen. Rasen omnämns redan tidigt i litteraturen, som trollkatta eller huldrekatta. Under 1500-talet ska skogskattens skinn ha gett extra betalt till jägare, något som antagligen känns främmande att läsa för dig som är kattälskare idag. Roligare att veta är då kanske att skogskatten stått som modell för barnboken ”Sölvfaks” från 1912, där huvudkaraktären är en skogskatt som heter just Sölvfaks.

Erkännande

Redan 1885 skrevs en insändare i Aftenposten: ”Är den norska skogskatten på väg att dö ut?” Det skulle människor fråga sig fler gånger och under 1930-talet kom de första allvarliga försöken att bevara den norska skogskatten för eftervärlden. År 1938 visades för första gången en Norsk Skogskatt upp på en utställning i Oslo och den väckte stort intresse. Men på grund av andra världskriget så kom aldrig den professionella aveln riktigt igång förrän på 1970-talet, då katten också till slut fick en egen rasstandard av de norska avelsföreningarna.

Nutidshistoria

Redan på 1950-talet ville de norska uppfödarna uppmärksamma det internationella rassamfundet för raskatter Fédération Internationale Féline, (FIFé) på den speciella katten från norr. Men det skulle dröja till 1978 innan detta skedde, då rasen slutligen registrerades hos FIFé. Den norska skogskatten har således en lång, spännande och brokig historia. Nästa gång du möter en norsk skogskatt, med sin långa päls och charmiga tofsar på öronen, så vet du att du tittar på en norsk national(s)katt med anor från vikingatiden. Ett stycke skandinavisk historia i en sällskapssjuk och lurvig förpackning som bidragit till den norska skogskattens popularitet.