Innan du köper en norsk skogskattunge

Den norska skogskatten har halvlång päls och har anpassat sig väl till ett kallare klimat. Rasen fungerar bra som ett första husdjur, särskilt för familjer som vill ha en ny vän för livet. Skogskatterna är även väldigt tysta och jamar nästan enbart när de är hungriga eller när de vill ha lite extra uppmärksamhet. Det är många som vill ha en katt som är sällskapssjuk och som ofta vill ligga i ens knä. Oftast brukar inte den norska skogskatten göra detta, utan den föredrar att gosa på sina egna villkor, precis som många andra katter gör.

Den norska skogskattens vikt brukar variera mellan 3,6 – 9 kg för honor samt 4,5 – 9 kg för hanar. Denna ras har väldigt mycket energi och kan vara lite krävande. Den norska skogskatten fungerar som både inne- och utekatt. Som utekatt anpassar den sig snabbt till omgivningen och blir en bra jägare, och som en innekatt har den sina områden den rör sig i. Priset i Sverige för en renrasig norsk skogskatt brukar variera mellan 7 000 – 9 000kr. Då katten har en lång päls rekommenderas det att du borstar den en till två gånger per vecka för att undvika knutor.

Sjukdomar och livslängd hos den norska skogskatten

Den norska skogskatten är en förhållande frisk ras som inte har alltför många kända sjukdomar. Hjärt- och njursjukdomar är de vanligaste för den här rasen. Det är därför bra att hålla detta under uppsyn och regelbundet undersöka för detta. En norsk skogskatt brukar leva mellan 14-16 år och är därför en perfekt familjevän. Rasen växer relativt sakta och du kan förvänta dig att ha en lite mindre katt under de 5 första åren. Även efter dessa 5 år så kommer din katt fortfarande vara mjuk och fluffig på ett sätt som bara en norsk skogskatt kan vara.

Allergi mot norsk skogskatt

Gällande allergi så är detta en ras där olika människor reagerar olika. Det går många rykten gällande rasen och om man som allergiker klarar av att ha en norsk skogskatt eller inte. Det är inte helt ovanligt med allergiska reaktioner om man har grund för det. Däremot så anses den norska skogskatten vara mindre allergen än många andra raser. Innan ett köp så rekommenderas en undersökning för allergi både mot katter samt pälsdjur. Det kan även hända att du som är allergisk eller har en liten känslighet kan vara i närheten av denna rasen under en längre tid.