Kattshower i Sverige

Inom utställningskulturen finns det mycket att hålla reda på. Som tur är finns SVERAK, Sveriges Kattklubbars Riskförbund, som är det förbund som har hand om det mesta kattrelaterade i Sverige. Så vad krävs för att ställa upp sin katt i en av dessa utställningar i Sverige? Som nämnt är SVERAK ansvarig för det mesta och det är också de som ställt allmänna krav gällande att ställa ut på utställningarna. På deras hemsida står det att katten och dess ägare måste vara registrerade hos SVERA, annars är det lite olika regler för raskatt och huskatt. Olika drag hos katter har också olika krav. När dessa krav väl är uppfyllda gäller det att kolla vilka utställningar som finns.

Till att börja med kommer det ibland internationella utställningar till Sverige. SVERAK började med kattutställningar på 50-talet och i mars 1956 hölls en internationell utställning i Stockholm. De senaste åren har det också funnits olika internationella utställningar i Sverige, bland annat på Malmömässan 2015. Det var en av de största som kom att hållas i Sverige med 29 deltagande länder uppdelat på 1955 djur. Med det sagt behöver man alltså inte känna sig bunden enbart till svenska utställningar, även i Sverige. Det finns såväl nationella som internationella möjligheter inom landet, men ibland kanske nationella tävlingar känns tryggare. Då gäller det bara att hitta en utställning som passar dig och din katt.

Att hitta utställningar

Först av allt går det självklart att hitta utställningar genom mindre kattklubbars eller förbunds hemsidor. Till exempel har föreningen Sydkatt information om deras egen utställning i Malmö på deras hemsida. Känner man ändå att det är svårt har SVERAK en utställningskalender under fliken ”Utställningar” på hemsidan. Där är utställningarna uppdelade per månad. I augusti 2019 finns till exempel Speed Cat i Stockholm och utställningar i Söråker av Medelpads kattklubb, i Helsingborg av Skånes kattklubb, ännu en i Stockholm av Järvas kattklubb, med mera. I september anordnar Norrskenskatten en utställning uppe i Luleå. Oavsett var man bor i landet kommer man med andra ord kunna hitta en kattutställning i närheten.

Att hitta information

Som tidigare nämnt är SVERAK:s hemsida en kattägares bästa vän. Vill man däremot hitta mer konkret information om de olika utställningarna gäller det att söka på kattklubbens namn och gå genom hemsidan. Birka Kattklubbs utställning som hålls i november går det till exempel att hitta datum för hos SVERAK. På Birka Kattklubbs egen hemsida finns det däremot information om priser, anmälan, med mera. För de som känner att de vill besöka eller ställa ut på kattutställning finns det alltså flera olika alternativ, och det går att hitta information på olika ställen. Inom Sverige finns det en hel rad kattutställningar och det finns något som passar alla kattägare. Anmäl dig idag!