Utseende och temperament

Den Norska Skogskatten har ett något vilt utseende med en spetsig nos, något snedställda ögon samt tofsar i öronen. Den har också en kraftig haka och rak näsa vilket bidrar till det vilda utseendet ännu mer. Det är en storvuxen kattras med bakben som är längre än frambenen och en lång kropp. Den Norska Skogskatten är smidig trots sin stora kropp och den har en väldigt lång svans där enbart den övre delen av svanstippen kan röras fram och tillbaka. Vikten hos en fullvuxen hane ligger på mellan 5 och 10 kg, en fullvuxen hona väger mellan 3 och 6 kg.

Pälsen hos en Norsk Skogskatt är tjock och har dubbla lager. Underlagret är mjukt och ulligt och det övre lagret är ett längre, strävare och vattenavstötande täckhår. Pälsen är semilång och tät och de har en tydlig krage. Svansen är lång och buskig och skapad för att skydda från kyla. De kan ha mycket hår under tassarna och den har ”knickers” på bakbenen samt ”kindskägg”. Då den Norska Skogskatten har utvecklats naturligt som en fritt levande katt kräver den inte mycket pälsvård även om den har mycket päls. Viss kamning kan dock behövas för att hjälpa katten att reda ut tovor.

Temperament

Den Norska Skogskatten är en social katt som gillar mänskligt sällskap. Den är mycket tillgiven sin ägare om den behandlas väl. Den räknas som en lugn, intelligent och lekfull kattras. Den accepterar lätt andra katter och även hundar. Det är en självständig kattras som ändå är livlig och vänskaplig. Psyket hos den Norska Skogskatten är starkt och de kan enkelt anpassa sig till både olika situationer och omgivningar. Den fungerar bra som innekatt men vill gärna ha tillgång till en trädgård eller uteplats också. Det är en glad och trevlig kattras som fungerar utmärkt som familjekatt då den är orädd.

Sammanfattning

Den Norska Skogskatten är en raskatt som har ett lite vilt utseende med sin spetsiga nos, kraftiga haka och lite snedställda ögon. Den har en mellanlång och tjock päls som är vattenavvisande och som inte behöver mycket omvårdnad. Det är en relativt storvuxen katt där en hane kan väga upp till 10 kg och en hona upp till 6 kg. De har en lång kropp med höga ben och en tjock och lång svans. Den Norska Skogskatten är mycket sällskaplig av sig och är lugn, tillgiven och intelligent. Det är en perfekt familjekatt som anpassar sig bra till olika situationer.