Hur man matar norska skogskatter?

Den norska skogskatten är känd för sin storlek och imponerade vikt. De är vackra, kärleksfulla katter med halvlång päls och yvig svans. Att vara stor är en fördel när du lever i ett kallt klimat och den norska skogskatten är både stor och muskulös. Hankatter väger mellan 5-10 kg medan honkatter är något mindre. En normalstor vanlig huskatt väger runt 4 kg. En norsk skogskatt kräver mer mat, men exakt hur mycket mat den behöver beror på kattens ålder och hur aktiv den är.

Bland nya eller blivande kattägare tillhör frågor om foder bland dem mest vanliga. Kattungar har ett större energibehov än vuxna katter och behöver matas flera gånger om dagen, helst många små portioner. Det är också viktigt att ge en kattunge mycket vatten. Så vilken typ av mat mår egentligen en norsk skogskatt bäst av; torrfoder eller våtmat? Idag finns det många bra torrfoder att välja mellan. Våtmat innehåller dock mer vätska, men det bästa är att välja en blandad kost och såklart – det din katt tycker om du behöver.

Vilken mat bör man ge en norsk skogskattunge?

En norsk skogskattunge behöver precis som alla kattungar en föda som är protein- och fettrik. Protein och fett är de två viktigaste näringsämnena för en växande kattunge. Om du köper din norska skogskatt från en uppfödare får du vanligtvis noggranna instruktioner gällande kattungens mat. Kom ihåg att maten ska vara rumstempererad. Det är bättre att den är ljummen eftersom det liknar den föda en katt äter när den själv har fångat ett byte. Se till att det alltid finns vatten tillgängligt, men undvik att ge en kattunge komjölk. Laktosintolerans är nämligen ganska vanligt bland katter.

Här kan du läsa andra bra tips att känna till angående katter.

Hur ofta bör jag mata min norska skogskatt?

En vuxen norsk skogskatt är bra på att kontrollera sitt foderintag. Den behöver vanligtvis inte följa någon speciell kostplan om den får tillräcklig med utrymme att röra sig. Den norska skogskatten minskar sitt kostintag och rör på sig om den känner att det behövs. Optimalt är en kost som innehåller proteiner, de flesta färdiga foder av bra kvalitét passar utmärkt. Se till att kött står som första ingrediens. Det finns helfoder, torrfoder, som är speciellt framtaget för att ge norsk skogskatt viktiga näringsämnen och fettsyror, vilket hjälper den att behålla sin rörlighet samt ge pälsen fin lyster.