Vad ska man veta om norska skogskatter?

Den Norska skogkatten är relativt stor och pälsen som är anpassad för ett kallt klimat förstärker detta. Den Norska skogkatten är en social katt som passar perfekt som husdjur, mycket på grund av att de generellt både är snälla och kärleksfulla. Denna kattras uppskattar beröm och när den har godkänt dig som en del av sin familj kommer de ofta väldigt nära husse eller matte. Denna tillgivenhet förstärks av att den är jägare i grunden och bryr sig mycket om sitt revir.

Även om den Norska skogkatten kan skapa starka band till sin familj kräver den inte så mycket uppmärksamhet. De här katterna nöjer sig ofta med att befinna sig i närheten och klarar sig själv om ingen är hemma. När de träffar på nya personer kan de däremot vara ganska reserverade och de gillar att gosa, men bara på sina egna villkor. Detta är inte en katt som gillar att bli klappad med hela dagarna.

Fakta

En Norsk skogkatt är en av de kroppsmässigt största kattraserna och väger ofta ganska mycket i jämförelse med andra raser. En fullvuxen hona väger mellan 3 och 6 kilo medan en fullvuxen hane kan väga från 5 upp till 10 kilo. Den långa men lättskötta pälsen är rak och består ofta av ett en-, två- eller tre-färgat mönster med färgerna svart, vit, röd, guldbrun, silver och creme. Pälsen kräver inte så mycket omvårdnad.

Värt att veta

En Norsk skogkatt lever i snitt i cirka 9-14 år men det är inte ovanligt att de här katterna blir över 15 år gamla. Det finns ett program för rasen för att förebygga att katterna drabbas av GSD IV, en sjukdom som förvisso inte är vanlig men som försämrar lagring av glykogen. Om du köper en Norsk skogskatt med kontrollerad stamtavla från en seriös uppfödare får du betala mellan 5 000 till 8 000 kronor.