Norska skogskatter fakta

Norsk skogskatt även kallad skogisen eller på norska skaukatt är en social och snäll kattras som gärna småpratar utan att vara högljudd. Den räknas in gruppen semilånghåriga raskatter. De är utrustade för ett karg miljö och pälsen är uppdelad i två med ett tjockt underull med ett vattenavstötande täckhår utanpå. Norska skogskatter är några riktiga bjässar och fullvuxna hanar kan väga uppemot 7,5 kilogram medans honorna som störst blir 4,5 kilogram. Det kan dock ta flera år för en norsk skogskatt att bli fullvuxen.

Trots sin storlek är den norska skogskatten en förvånansvärt duktig klättrare och trivs uppe i träd eller på garderoben. De har också utvecklat ett eget sätt att klättra ner i från träd som kan komma behändigt. Till skillnad från de flesta kattraser som backar ner så klättrar den norska skogskatten ned med huvudet före i en spiral längs stammen. De räknas som en mycket intelligent, lugn och lekfull ras. Kommer bra överens med andra katter, hundar och människor så länge det är på kattens villkor.

Inte alltid en tamkatt

Den norska skogskatten har verkligen inte glömt sitt arv och är fortfarande en flitig jägare. Något som bevarat den från att avlas fram i de kalla norska skogarna. De finns omnämnda tidigt i norsk litteratur under namn som tollkatta och huldrekatta. Inte förrän på 1930-talet började deras popularitet växa, när norrmännen såg att de vilda norska skogskatterna börjat försvinna i skogen. Sedan bröt Andra världskriget ut och tryckte på paus för det växande intresset och det var inte förrän slutet på 1960-talet som deras popularitet blomstrade igen.

Norska skogskattens förfäder kan ha farit långt..

Det är oklart hur den norska skogskatten kom att bosätta sig i den norska skogen och blev den katt vi älskar idag. Enligt sägner och legender tros de forslats hit med hjälp av vikingarna som ska ha tagit med katter som råttfångare på sina skepp när de farit hemåt. Andra tror att det var norska korsfararna år 1100, cirka 200 år efter vikingarna, som tog med katterna hem från sina korståg. Deras exakta ursprung är höljt i dunkel. Många tror också på Turkiet eller Storbritannien.